Total Pageviews

Wednesday, 29 August 2012

praktikal oh praktikal......(part 1)

assalamualaikum semua....hihihi...alhamdulillah...diberi ruang dan kesempatan untuk update blog...suka sgt3...hihihi......alhamdulillah sekali lagi...dah msuk minggu-minggu akhir waktu praktikal....semuanya berjalan dengan lancar...syukur ke hadrat Ilahi....sepanjang 10 minggu berada di sekolah setakat ini betul-betul aku memahami karier seorang guru...bagi sahabat-sahabat yang menganggap bahawa kerjaya guru adalah satu bidang yang mudah..sila jadi guru untuk tempoh sebulan....wahhh...anda akan rasa,sungguh besarnya tanggungjawab seorang guru...sifat yang paling penting yang perlu ada adalah SABAR...anda perlu meletakkan tahap kesabaran anda pada tahap yang paling maksimum......hihihi...itulah yang aku belajar untuk 2,3 hari ini.....pada awal praktikal dulu, ada jugak rasa nak give up sebab mengajar budak-budak yang agak nakal dan tidak mendengar kata...tapi rasa nak give up itu hilang secara perlahan-lahan kerana kasihan melihat anak bangsa yang tak terdidik dengan baik...segala teori atau konsep yang dipelajari waktu kuliah tidak mudah diaplikasikan..ianya hendaklah bersesuaian dengan tahap kognitif pelajar....akibat terlalu banyak belajar konsep dan teori,aku agak terkejut dengan situasi sebenar di sekolah...sungguh tidak kujangka suasananya indah khabar dari rupa...namun begitu,ia adalah satu pengalaman baru buatku........alhamdulillah...aku akan cuba untuk lebih memahami karier seorang guru dari semasa ke semasa...insya-Allah...untuk pengetahuan uols semua, aku kena ngajar sesi petang....

adess...memang mau nangis jerr...faham-faham jelah mood pelajar bila belajar waktu petang...dalam pemikiran mereka nak main jer kerjanya...itu adalah cabaran pertama buatku dan temanku azidah....kami dikatakan kembar gara-gara mempunyai rupa yang seiras....namun aku tak rasa wajah kami seiras...hehehe
nanti aku letak gambar...setiap kali masuk kelas relief mesti ada yang bertanya "Cikgu kembar ke dengan Cikgu Azidah?"....jenuh aku jawab...kami bukan kembar..harap maklum...hihihi..kadang-kadang tu ada student yang tertukar yang mana satu Cikgu INANI dan Cikgu AZIDAH...memang kitaorang gelak sakan bila berhadapan situasi tu...hahahahaha

ok..buat bakal-bakal guru,anda harus tanamkan sifat sabar anda dari sekarang...kalau tak anda akan kecewa...hihihi...tugas mengajar di samping mendidik anak-anak bangsa bukanlah perkara yang mudah...bakal-bakal ibu dan bapa,sila take note ok...jangan terlalu mengharap guru untuk mendidik anak di sekolah...ibu bapa juga harus memainkan peranan mereka bersama..bukan anak-anak anda sahaja yang perlu di didik dan diajar...guru juga mempunyai anak sendiri untuk di didik...ok2...tak nak dah taip,penat dah...jom layan gambar student-studentku....

majlis khatam Al-Quran di penghujung Ramadan

pelajar perempuan yang rajin hadir ke sekolah 3 hari sebelum hari raya

guru-guru petang yang sgt penyabar mendidik anak bangsa

bersama student 2AA dan 2A..

bila suruh buat puzzle baru duduk diam2...1 ibnu hanbal

hanya 5 orang sahaja pelajar perempuan...khusyuk siapkan puzzle

bila dah waktu ke-9 semangat nak belajar dah pudar...main bola lah kerja depa

pantang tiada guru di kelas,depa konpem2 duduk kat luar kelas..tak boleh duduk diam2..haishh

Azidah and me..kami digelar kembar oleh student kami...
adakah kami mempunyai wajah yang seiras??tolong jawab...hehehe
alhamdulillah...entri yang sangat panjang...kalau rajin bacalah...kalau tak rasa rajin tak yah baca pom tak pe...i dun mind...sekadar coretan untuk meluahkan perasaan jer...tidak ada kena mengena antara yang hidup dan mati....
sekian....
Thanks for reading...see ya!!!

No comments:

Post a comment